perjantai 18. huhtikuuta 2014

UMPIHANGESSA-näyttelyn stipendiaatin valinta

Kuvataiteen kentällä on nykyään hankala keksiä mitään uutta. Kaikki tekniikat ja näkökulmat tuntuvat jo kokeilluilta. Taiteilija on kuin umpihangessa, lukemattomien teknisten ja näkökulmallisten valintojen edessä.  Hänen on selvitettävä runsauden pula poimimalla ne välineet, aiheet sekä tekemisen tavat, joilla saa aikaan oman väylänsä ja rakennettua persoonallisen tuotannon. Kuin hiihtäjä hän jättää umpihankeen väylän ja näyttää näin mistä on päättänyt mennä.

Pohjois-Savon kuvataideseuroissa on yhteensä yli viisisataa jäsentä. Heistä suurin osa on kuvataiteen harrastajia. Mukana on myös taiteen ammattilaisia. Näiden lisäksi jäseninä on henkilöitä, joiden taiteen tekeminen on niin vakavaa, että heidän kutsuminen harrastajiksi saattaa tuntua hieman aliarvioivalta. Toisaalta heillä ei ole myöskään selkeää taiteilijaidentiteettiä, koska heiltä puuttuu esimerkiksi virallinen taidekoulutus.  Tällaiset vakavat harrastajat tai puoliammattilaiset ovat omanlaisessaan umpihangessa, raivaamassa omaehtoista väylää kohti taiteilijuutta ja taidemaailmaa.

Umpihangesta-näyttelyn stipendiaatiksi on valittu Eelis Knuutila. Hänen voidaan ajatella olevan edellisen kaltaisessa välitilassa. Stipendillä häntä halutaan rohkaista ja kannustaa väylällään eteenpäin. Iisalmen kuvataideseuraa edustava Eelis Knuutila on toiminut pohjoissavolaisella kuvataidekentällä jo pidemmän aikaan.  Aiemmissakin Pohjois-Savon kuvataideseurojen näyttelyissä hän on osoittanut uusiutumisen kykyä, ja hänen teoksensa ovat saaneet osakseen sekä juryttäjän että yleisön suosion. 

Stipendiaatin valinta suoritettiin niin, että ensin juryttäjä Arto Väisänen valitsi näyttelystä muutaman taiteilijan, joille hänen mielestään stipendin voisi antaa. Tämän jälkeen museohenkilökunnan ja PoSaKu:n edustajan (Matias Murole) yhteisen harkinnan perusteella päädyttiin Knuutilaan.

Stipendi tulee käyttää yksityisnäyttelyn järjestämiskuluihin. Sen suuruudeksi on suunniteltu 300 euroa, mutta tarkka summa varmistuu, kun näyttely on pidetty ja sen kaikki kulut on saatu katettua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti